Okategoriserade

Självkänsla och självförtroende- vet du skillnaden?

Jag lärde mig skillnaden mellan självkänsla och självförtroende förra året nån gång, alltså som sjukskriven (som jag iofs fortfarande är). Tidigare har jag alltid tänkt att de betyder samma sak. Och jag ska berätta varför det här har haft förödande konsekvenser hos mig och också var en orsak till min utmattning.

Självkänsla är dina tankar om dig själv, ditt värde på dig själv, om du tycker om dig själv och hur du ser på dig själv i jämförelse till andra. (Jag är lika mycket värd som alla andra/ jag är lite sämre än alla andra)

Självförtroende är ditt förtroende för att du  klarar av det som du behöver t.ex. på jobbet eller i studierna. Prestation är alltså nyckelordet här. Har du bra självförtroende litar du på att du har vad som krävs för att utföra dina uppgifter.

Man kan ha bra självförtroende men dålig självkänsla, det har jag haft i perioder. Också andra vägen är möjlig. Nu då jag har depression och inte kan prestera som förr p.g.a. utmattningssyndrom har jag varken bra självkänsla eller självförtroende.

Att jag blandat ihop dessa begrepp har lett till att min självkänsla varit kopplad till mina prestationer. Då har jag alltså tänkt att en människa som jobbar bra och får bra resultat i studierna och dessutom är populär bland kompisar är en bra människa. Och detta har ställt extremt höga krav på mig, vilket ledde till att jag hela tiden kände press på att synas och höras, så att folk skulle säga hur duktig jag är. Tills jag brakade ihop och inte orkade mera. Och därmed tänkte att jag är misslyckad och dålig.

Jag har ingen aning om hur man får en bra självkänsla, för det har jag aldrig haft längre än nån dag i taget. Men att jag förstått skillnaden mellan självkänsla och självförtroende kanske ändå är att ha kommit ett steg på vägen.

2 reaktioner till “Självkänsla och självförtroende- vet du skillnaden?”

 1. Hej!

  Jag jobbar med uppsökande kundtjänst för AFA Försäkring och såg att du skriver att du är sjukskriven.

  Du kan ha rätt till ersättning från oss om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal (och 90% av alla anställda i Sverige täcks av kollektivavtal).

  Här kan du läsa mer om vår sjukförsäkring: https://www.afaforsakring.se/privatperson/sjukforsakring/las-mer-och-anmal/

  Ring oss på 0771-88 00 99 mellan 8-17 på vardagar så kan vi hjälpa dig vidare.
  Du kan även kontakta oss via Facebook – https://www.facebook.com/afaforsakring

  Vill du veta mer om uppsökande kundtjänst och hur vi hittade dig kan du läsa det här:
  https://www.afaforsakring.se/om-afa-forsakring/uppsokande-kundtjanst/

  Vänliga hälsningar
  Charlie
  AFA Försäkring

  Gilla

  1. Hej! Tack för omtanken. Eftersom jag bor i Finland och är finsk medborgare så tror jag att jag inte är rätt kund för er, men fint att ni arbetar med det här!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.